sobota, 25 sierpnia 2012

Pesto alle Genevose i pasta z suszonych pomidorów


Wypróbowaliśmy wiele rodzajów pesto.. przy którymś razie mój mąż powiedział, że nie przepada za zielonym... dopóki nie spróbował domowego! 


Przepis na pesto pochodzi z Lepszego Smaku. Pasta z suszonych pomidorów to moja radosna twórczość... która bardzo nam smakowała.


Składniki na pesto:
  • doniczka bazylii (ok 50-60 g) naturalnie bez ziemii :P
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 40 g orzeszków piniowych
  • ok 20-30g tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek do nadania konsystencji
  • sól i pieprz
Składniki na pastę z suszonych pomidorów:
  • 50g suszonych pomidorów
  • 30g zielonych oliwek
  • ok 40 g orzeszków piniowych
  • ok 20-30g tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek do nadania konsystencji
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
W obu przepisach postępujemy tak samo. Miksujemy składniki, powoli dodając oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Fajnie, jeśli pasty nie są zmiksowane na kompletną miazgę i czuć w nich drobinki.

A wszystko oczywiście na mojej ulubionej chlebofocacci:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz