sobota, 25 sierpnia 2012

Makaron z ciecierzycą i pomidorami


Danie z cyklu "Tanie, pyszne i mało trujące" (czyt. zdrowe :)). Powstał jako wariacja na temat zupy z Kwestii Smaku

Składniki (na 4 porcje):

• puszka ciecierzycy

• pomidory w puszce
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• ok. szklanka bulionu lub wody
• makaron (u mnie razowy szpinakowy)
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku
• 2-3 łyżki oliwy
• odrobina parmezanu do posypania makaronu


Przygotowanie: 

Cebulę lekko podsmażyć na patelni. Pomidory w puszce zagotować na krótko razem z ciecierzycą. Dodać wcześniej pokrojoną cebulę. Następnie szklankę bulionu (tylko tyle, aby całość nie byłą zbyt lejąca - sos ma być gęsty) i wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek i jeszcze zagotować około 2-3 minuty. Na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem do smaku. 



Ugotować makaron, posiekać natkę pietruszki i dodać do sosu (jeśli sos będzie przechowywany w lodówce, natki pietruszki nie dodawać, tylko zrobić to przed podaniem - najlepsza jest świeża). Wszystko wymieszać i posypać parmezanem.



A na końcu prezent od męża. Ukradziony z ogrodu mojej teściowej. Wiadomo, takie są najlepsze :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz