sobota, 25 sierpnia 2012

Waniliowe Latte Macchiato


Z góry przepraszam wszystkich miłośników i znawców kawy. To jest moja wersja waniliowej Latte Macchiato. Wszystko z braku drogiego (taniego w sumie też :)) sprzętu. Nie mam ani ekspresu, ani nawet mini ubijaczki do mleka. Mam za to kawę rozpuszczalną, szklankę i ubijaczkę do jajek... cukier z wanilią też mam :)

Składniki na 1 szklankę 250ml:
  • 70ml mleka 3.2% (tłuste lepiej się pieni, ale z 2% też wyjdzie)
  • 160ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:

Mleko podgrzać w garnuszku, tylko przez moment. Ponoć idealna temperatura to około 60 stopni, ale jeśli nie mamy termometra kuchennego, to po prostu lekko podgrzewamy i nie dopuszczamy, żeby mleko się zagotowało. W tym czasie wstawiamy wodę do zaparzenia kawy. Mleko po podgrzaniu przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy do niego cukier z wanilią. Najlepszy jest dzbanek, który zwęża się u góry i ubijamy trzepaczką do jajek albo mikserem.


Następnie przygotowujemy kawę rozpuszczalną, (słodzimy, jeśli wolimy słodkie kawy), a do drugiej, docelowej szklanki przelewamy delikatnie ubite mleko. Mleko powinno minutkę odstać po ubiciu, aby wytworzona piana się dobrze oddzieliła. I do dzieła! Kawę najlepiej przelać do dzbanuszka z dziubkiem i z tego dzbanuszka przelewać delikatnie do szklanki z mlekiem. Dla mniej wprawnej ręki kawę wlewamy po ściance. Dla ozdoby można posypać czekoladą - 1 kostka - startą na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz